Kommuner ger anställda cyklar som löneförmån

Det här är ett ganska nytt fenomen som nu funnits i ett antal kommuner under några år, och fler kommuner tar efter. Att låta sina anställda få en cykel som löneförmån är något som hittills har lyckats bra. Om du cyklar till jobbet behöver du varken ta bil eller åka kollektivt, dessutom är det bra för hälsan.

I Halmstad kommun får de anställda hyra en cykel som dras på deras bruttolön, alltså inte nettolön, och det gör det mer gynnsamt. När det gäller Halmstads kommun har de satsat på förmånscyklar till anställda för att inspirera dem att hellre ta sina cyklar till jobbet än att ta sina bilar. Om du minns så fick anställda en dator som löneförmån under 1990-talet och det hjälpte många familjer som inte hade råd att köpa en dator själva. Nu är den tiden förbi och det är cyklar som gäller, och visst är det skönt om så många som möjligt väljer bort bilen tillförmån för cykeln i stället. Du hyr inte vilken cykel som helst, utan det är riktiga kvalitetscyklar som gäller, och det är miljövänligare om du kostnaden brukar inte ligga högre än på någon hundralapp per månad, som dras från din bruttolön. Om du har en tillsvidare anställning kan du hyra en cykel och binda den till dig under tre år. Här är det inte fråga om elcyklar utan en cykel som är av bra standard och som kostar lite extra.

Andra kommuner erbjuder också cyklar

Det är inte bara i Halmstad som anställda får cykel som jobbförmån. Även andra kommuner har hakat på trenden. Kommunanställda i Jönköping till exempel får hyra en Monark elcykel och då betalar de omkring tvåhundra kronor i månaden på sin bruttolön. Här gäller det precis som i Halmstad att kommunen vill inspirerar sina anställda att cykla istället för att ta sin bil till jobbet. Det är nyttigare och förhoppningsvis kommer de anställda att hålla sig friskare i och med att de får motion till- och från arbetet. En annan orsak är miljön, en cykel eller elcykel släpper inte ut en massa avgaser.

Även Västerås kommun var snabb att nappa på detta förslag att hyra ut cyklar till sina anställda när det kom på tal, och det har visat sig vara mycket positivt och flera hundra nappade på erbjudandet redan i första omgången. Här kan du hyra vanliga cyklar som Monark eller Crescent, och elcyklarna är av märket Monark eller Promovec, som är ett danskt märke.