Då bör du byta vinterdäck på bilen

När vinterdäcken blir dåliga ska de bytas ut till nya, detta är viktigt för att du ska färdas säkert på vägen och för att andra trafikanter ska vara säkra ute på vägen. När du märker att dina däck är dåliga är det alltså viktigt att byta ut dem.

Varje år från den 1 december till den 31 mars är det lag på att ha vinterdäck på sin bil i Sverige. Men då och då behöver man byta ut sina vinterdäck för att däcken ska vara så bra och så säkra som bara möjligt. I denna artikel kommer du att få läsa om när du bör byta vinterdäck och vad du bör tänka på när du ska köpa nya vinterdäck.

Då bör du byta vinterdäck

Det finns några tecken på att du bör byta ut dina vinterdäck så snabbt som möjligt. Om dina vinterdäck har ett mycket mindre däckdjup än 3 mm bör du absolut byta ut dina vinterdäck så snabbt som möjligt, men även om du märker att ratten vibrerar väldigt mycket. Om ratten vibrerar väldigt mycket bör du snabbt byta ut dina vinterdäck, vibration i ratten är ett klassiskt tecken på att däcken är dåliga. Även om du inte märker något fel med dina vinterdäck är det viktigt att kontrollera dem då och då och även byta ut dem med jämna mellanrum för att inga olyckor ska ske ute på vägarna.

Detta bör du tänka på när du ska byta ut dina vinterdäck

När du ska byta ut dina vinterdäck finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. För det första är det viktigt att du har verktyg för fordonsgaraget som fungerar bra när du ska byta däcken. Sedan är det viktigt att du kontrollerar de nya däcken du tänker köpa, speciellt om det är begagnade däck. Om du inte kontrollerar begagnade däck finns det risk att du får sämre eller lika dåliga däck som du hade innan.