Blixtljus på ditt servicefordon så du syns

Kanske jobbar du med bilbärgningar, vägarbeten eller någon annan typ av serviceyrke där din bil ibland behöver synas extra mycket. Hos Extraljuskungen hittar du allt som behövs för att få ditt fordon att synas. I den här artikeln lär du dig mer om blixtljus och i vilka sammanhang de kan tänkas behövas.

Hos www.extraljuskungen.se/varningsljus/blixtljus/ kan du som är i behov av att placera blixtljus på ditt fordon hitta allt du behöver. Som Transportstyrelsen påpekar är det viktigt att ditt fordon har rätt belysning. Det gäller förstås framför allt den obligatoriska belysningen fram och bak på ditt fordon, men också vid behov av eventuell extra belysning som blixtljus.

Några exempel på fordon som kan vara i behov av blixtljus:

  • Bärgningsbilar
  • Servicebilar
  • Olika slags utryckningsfordon

Du får inte sätta blixtljus på vilka fordon som helst

lampaDet är viktigt att komma ihåg att du inte får sätta blixtljus på vilken typ av fordon som helst. Det är bara bilar som klassas som uttryckningsfordon som får utrustas med blixtljus. SVT Nyheter skriver om Dan Gustavsson som arbetar som jourhavande brandman. Han tvingas ibland, vid larm, köra i ilfart till brandstationen i sin privata bil. Han har rätt att bryta mot fartreglerna, men han har inte rätt att sätta blixtljus på sin bil vilket är någonting som ibland har orsakat problem för honom. Andra bilister försöker nämligen emellanåt att sakta ned honom. Så vad är problemet för Dan? Jo, det är nämligen så att hans privata bil inte räknas som ett arbetsfordon. Reglerna säger nämligen att det endast är arbetsfordon som får utrustas med blixtljus.

Andra sammanhang där blixtljus kan vara bra

Blixtljus kan också vara bra att ha om du sysslar med olika typer av vägarbeten, samtidigt som det är viktigt att blixtljusen inte påminner om räddningstjänstens eller polisens blåljus. Det är förstås viktigt att passerande bilister ser att det inte är en bilolycka de närmar sig utan ett vägarbete. Blixtljus fyller i de läget två funktioner: dels ökar de säkerheten för trafikanterna som passerar, dels ökar de säkerheten för dig. Säkerheten i jobbet är bland det viktigaste.